Press "Enter" to skip to content

Besparen door zonnepanelen

Let the sunshine

Zonnepanelen zijn steeds meer in opkomst als duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor gas of elektriciteit. In dit artikel wordt uitgelegd hoe zonnepanelen jou een besparing op je energierekening op kunnen leveren.

Zon, in België?

Het is niet verwonderlijk dat veel mensen deze vraag stellen. Om energie op te wekken met zonnepanelen heb je uiteraard zon nodig. Als je nu naar buiten kijkt is de kans groter dat je een bewolkte lucht ziet dan een lekker zonnetje. Toch is dit een misvatting. Zonnepanelen vangen namelijk net zo goed zonlicht op in de winter of op een bewolkte dag. Kijk maar eens naar jezelf. Ook op een bewolkte dag of wanneer je in de schaduw zit kan je huid verkleuren. Een zonnepaneel werkt volgens hetzelfde principe en kan dus het hele jaar door energie opwekken.

Soorten

Je kunt kiezen uit drie soorten panelen, monokristallen, polykristallen en amorf zonnepanelen. Het zit hem al in de namen. Een monokristal zonnepaneel bestaat uit een enkel kristal en dit levert een zonnepaneel met het hoogste rendement, en daardoor ook de hoogste prijs op. Een zonnepaneel dat bestaat uit polykristallen bestaat uit meerdere kristallen en heeft daardoor een iets lager rendement tegen een gunstigere prijs. Een amorf paneel heeft geen kristallen en is hierdoor de goedkoopste variant. Het rendement is echter ook een stuk lager wat dit type minder geschikt maakt als energiebron voor een woning.

De opbrengsten

Het is waar dat het laten plaatsen van zonnepanelen in eerste instantie een behoorlijke investering is. Voor een vierpersoons huishouden ben je al gauw rond de €10000 kwijt. Het voordeel zit hem echter in de besparing daarna. Zo hoef je geen duur abonnement meer af te sluiten bij een van de grote energieleveranciers en ben je ook niet langer afhankelijk van de schommelingen in de prijzen bij deze maatschappijen. Bij een vierpersoons huishouden bespaar je ongeveer €1000 per jaar aan energiekosten. Daarmee heb je binnen tien jaar de kosten van je zonnepanelen al terugverdiend en ga je dus verdienen op je energie. De energie die je niet gebruikt wordt namelijk terug gepompt in het energienetwerk. En ook op de lange termijn zijn zonnepanelen voordeliger. Denk aan de verhoogde waarde van je huis mocht je ooit besluiten om je woning te verkopen.

Afwegen

Het blijft natuurlijk altijd wikken en wegen tussen de kosten van zonnepanelen en het rendement dat ze opleveren. Zie het echter zo. Voor een investering krijg je per jaar ongeveer 10% terug in bespaarde energiekosten. Na tien jaar ga je zelfs verdienen op je zonnepanelen. Je kunt je geld natuurlijk ook op de bank zetten. Wanneer ben jij echter een bank tegengekomen met 10% rente?

Installatiebedrijf inschakelen

Een elektrotechnisch installatiebedrijf weet alles van zonnepanelen. Zo ook de elektriciens van Interlux. Heeft u behoefte over advies aangaande zonnepanelen? Of wilt u de panelen laten plaatsen neem dan gerust contact op via de website van Interlux.