Press "Enter" to skip to content

Dubbel- en driedubbel-glas

Glasisolatie, hoe dikker hoe beter?

Je wilt een geïsoleerd huis hebben en daarbij is het isoleren van je ramen ook erg belangrijk. Dubbel- en driedubbel glas zijn daarin goede opties. Driedubbel glas is dan natuurlijk beter, toch?

Wat is dubbel- en driedubbel glas?

Eigenlijk is dit heel eenvoudig. En toch ook niet. Dubbel glas is simpelweg het tegen elkaar plakken van twee glasplaten en bij driedubbel glas zijn dit drie glasplaten. Deze platen worden echter niet recht tegen elkaar vastgelijmd. Tussen de platen bevind zich lucht of een edelgas en dat is wat voor de isolatie zorgt.

Voordelen

Huizen met enkel glas bestaan niet of nauwelijks meer. Enkel glas isoleert veel minder goed. In die zin klopt het dus dat hoe dikker het glas is, des te beter de isolatie van je huis. Dubbel- en met name driedubbel glas heeft overigens nog een voordeel. En dat is dat je huis beter beschermd is tegen inbrekers. Je ziet het vaker, iemand met vier sloten op de deur en daarnaast een enorm raam. Driedubbel glas is erg sterk en draagt daarom bij aan de beveiliging van je huis. Een ander bijkomend voordeel van driedubbel glas is dat het geluiddicht is zodat je de audiovervuiling in je huis tegen kunt gaan.

Aandachtspunten

Zitten er dan eigenlijk nadelen aan dubbel- en driedubbel glas? Niet echt. Wanneer je over de isolatie van je huis praat is dikker glas altijd een betere optie. Er zijn echter wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is driedubbel glas duurder dan dubbel glas. Hoeveel dit precies scheelt is lastig om vast te stellen aangezien driedubbel glas je woning beter isoleert waardoor de warmte binnen beter wordt vastgehouden en daarmee je energierekening omlaag kan. Wat wel een grote kostenpost kan zijn is het volgende. Driedubbel glas is zwaar en omdat het zo zwaar is kan het niet altijd gemonteerd worden in de bestaande kozijnen van een huis. Als je overweegt om driedubbel glas te laten plaatsen is het dan ook altijd verstandig om advies in te winnen bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Misschien moeten er in jou woning wel nieuwe kozijnen worden geplaatst om het gewicht van de dikke glasplaten te kunnen dragen en dan kan het een behoorlijke investering worden. Het is echter wel een investering die zich op termijn altijd terug betaald in termen van bespaarde energie en de ander bijkomende voordelen. En mocht je ooit gaan verhuizen dan zal de aanwezigheid van driedubbel glas een voordeel zijn bij de onderhandelingen over de prijs die je voor je woning kunt krijgen.

Bron: Mertens – ramen en deuren specialist