Press "Enter" to skip to content

Natuurlijk isoleren

Groen kan ook warm zijn

Het kan in Nederland koud of warm zijn. Daarvoor wil je je huis goed isoleren. In de winter moet het lekker warm zijn en in de zomer wil je niet thuis komen in een klam en warm huis.

Verantwoord bezig

Hoe isoleer je een woning dan? Er zijn talloze opties waaruit je kunt kiezen. Maar heb je al eens aan natuurlijke isolatie gedacht? De laatste jaren zijn we als maatschappij steeds meer bezig met verantwoord met ons milieu omgaan. Ook voor onze woning komen er steeds meer natuurlijke producten op de markt als alternatief voor klassieke producten. Deze materialen leveren veel minder afvalproducten op die schadelijk zijn voor het milieu en zijn qua kosten over het algemeen niet duurder dan ander isolatiemateriaal.

Natuurlijke isolatie

Om je huis te isoleren kun je tegenwoordig kiezen uit diverse natuurlijke opties. Zo kun je kiezen voor stro, papier, houtvezel, kurk, schapenwol of zelfs schelpen. Zo is kurk een uiterst geschikt materiaal voor de isolatie van bijvoorbeeld de badkamer aangezien kurk erg waterbestendig is. Hetzelfde geldt voor schapenwol, een zeer geschikt materiaal voor zowel droge als vochtige omgevingen. Een ander bijkomend voordeel van schapenwol is dat je het kunt hergebruiken. Mocht er dus ooit een verbouwing of aanpassing van je huis op de planning staan, dan is schapenwol een voordelige en 100% natuurlijke oplossing.

Prijs/kwaliteitsverhouding

Natuurlijk isolatiemateriaal hoeft niet duurder te zijn dan de niet-natuurlijke alternatieven. Afhankelijk van het materiaal betaal je tussen de €10 en €30 per vierkante meter. Stro is hier de meest goedkope oplossing. Het voordeel van stro is dat het nagenoeg onbewerkt als isolatiemateriaal gebruikt kan worden en dat scheelt in de kosten. Kurk is hierin het minst voordelige materiaal. Dat komt doordat kurk eerst bewerkt moet worden. Kurk komt van de bast van bomen. Voor het ontschorsen van bomen hoef je de boom echter niet om hakken en daarmee is kurk een zeer milieubewuste oplossing. Een ander voordeel is dat kurk door de jaren heen nauwelijks aan slijtage onderhevig is waarmee het ook een van de meest duurzame, natuurlijke materialen is.

Wat past bij jou?

Dat is afhankelijk van je budget en misschien nog wel belangrijker, van je woning en de locatie daarvan. Heb je bijvoorbeeld een kruipruimte onder je huis? Dan kan een laag schelpen voorkomen dat het vocht uit de grond in je vloer en de bovenliggende kamers trekt. Laat je daarom altijd goed adviseren door een bedrijf dat zich specialiseert in natuurlijke isolatiematerialen. Vraag offertes op en vergelijk diverse aanbieders. Let wel, niet ieder bedrijf heeft zich in alle bovengenoemde materialen gespecialiseerd dus kijk goed bij het uitkiezen van een isolatiespecialist of ze de service aanbieden waar je naar op zoek bent. Via de website van Isocarm komt u direct in contact met diverse spouwmuurisolatie specialisten bij u in de regio.