Press "Enter" to skip to content

Schoorsteen renovatie

Is uw schoorsteen toe aan renovatie? Het is misschien niet altijd te zien maar een schoorsteen kan van de binnenkant als deze lang niet in gebruik is geweest, poreus worden. De voegen van de schoorsteen zijn dan aan het verzanden en een schoorsteenrenovatie, ook wel een schoorsteenherstelling genoemd, is dus op zijn plek. Daarnaast kan de opening van de schoorsteen nu bevuild zijn waardoor het rook wordt weerkaatst wanneer u de openhaard aan heeft, dit is levensgevaarlijk om dat er vergiftige gassen vrijkomen zoals koolmonoxide. Als u problemen heeft met uw schoorsteen wordt er meestal geadviseerd om uw schoorsteen te vernieuwen of te herstellen door een specialist maar u kunt het ook (deels) zelf ondernemen. Hier leest u hoe een schoorsteenrenovatie in zijn werk gaat.

Schoorsteenherstellingen

Er kan ten eerste van alles mis zijn met uw schoorsteen, en wanneer weet u of het alleen gaat om het reinigen van de schoorsteen en wanneer moet u de schoorsteen gaan repareren oftewel renoveren? Vaak zijn de problemen vanaf buitenaf te zien, uw schoorsteen is bijvoorbeeld gebarsten, dit kan makkelijk verholpen worden als u deze opnieuw gaat metselen. Echter, is het probleem niet altijd van de buitenkant zichtbaar, zo kunnen er condensatieproblemen gaan ontstaan in een oud schoorsteen systeem waardoor er onder andere lekkages kunnen gaan ontstaan of een oude methode van een schoorsteen installatie die bijvoorbeeld levensbedreigend kan zijn.

Schoorsteen metselen en voegen

Wilt u uw schoorsteen herstellen of vernieuwen? Bij een schoorsteenrenovatie begint u bij het opnieuw voegen van uw schoorsteen. U maakt hierbij gebruik van een steenbeitel waarmee u de voegen tot zo’n één centimeter uitbeitelt. Met een staalborstel kunt u de voegen nu schoonvegen. Vervolgens maakt u de voegen nat met een zachte borstel. U kunt nu het mengsel van specie, dit gebruikt u speciaal voor bakstenen metselen, aanbrengen op de voegen met behulp van een voegspijker. Wilt u zoveel mogelijk geklodder voorkomen, gebruik dan een voegplankje, hiermee kunt u veel gerichter renoveren. Als u de resten verwijdert, haal dan de natte borstel weer over de voegen voor het metselen van de stenen.

Mortel laag

Om de mortel laag te repareren moet u eerst het oude beschadigde gedeelte losmaken en verwijderen. Gebruik de steenbeitel net als bij het uithakken van de voegen, doet u ditzelfde bij de mortel laag. Om de mortellaag te repareren heeft u veel specie nodig bij het metselen, de mortellaag moet namelijk alle weersomstandigheden tegen kunnen gaan en moet daarnaast lang meegaan. Zorg daarnaast dat deze mee schuin afloopt met de renovatie van de schoorsteen. Smeer de laag glad na het metselen en haal de natte borstel er over heen.

Vernieuwen van lood

Bij een schoorsteenrenovatie moet het lood vernieuwd worden, oftewel u moet de loodslabben repareren zodat er nieuw lood op kan. Beitel het oude lood uit tot zo’n één centimeter om het lood te kunnen verwijderen. Als u het lood heeft verwijdert kunt u beginnen met het herstellen en renoveren. U kunt het lood knippen op maat van de schoorsteen, maar let hierbij op dat u iets meer ruimte overlaat, zo kunt u het lood omslaan en steken in de voegen.

Loodmat tussen de voegen slaan

Knip nu een rol lood op van rolletjes van ongeveer één centimeter, deze moeten namelijk in de voeg passen. Het lood moet er uit zien als een klein rolletje of balletje dat tussen de voeg komt. Nu kunt u het loodmat met behulp van een op maat gemaakt lood rolletje in de voeg slaan met een hamer, zo blijft het lood op zijn plek. Om zijn plek te verzekeren en te beschermen tegen allerlei weersomstandigheden moet u de voegen weer opvullen en metselen met het mengsel van specie zoals bij de eerste stap.

Loketten herstellen

Als het goed is bent u de loketten tegengekomen bij de eerste stappen, dit is een soort plaat die over het lood valt vanuit de hoek van de schoorsteen. Om nieuwe loketten te maken en de schoorsteen te renoveren kunt u het beste de oude loketten als voorbeeld gebruiken bij het uitknippen van de nieuwe. Installeer deze hetzelfde als het lood in de voegen bij het renoveren. Op deze manier kunt u uw schoorsteen vernieuwen of herstellen.

Schoorsteenkap plaatsen

Vaak wordt er gekozen om een schoorsteenkap te laten plaatsen door een expert op het gebied van schoorsteenherstelling. Bij de reparatie van uw schoorsteen komt nou eenmaal veel kijken, het kan daarnaast ook gevaarlijk zijn om van uw dak te werken. Niet iedereen wil dit dus. Bent u dus op zoek naar een reparatie van uw schoorsteen door een specialist dan kunt u er voor kiezen hiervoor iemand in te huren. U wilt natuurlijk letten op de kosten van zo’n reparatie en het soort schoorsteenkap. De kosten van een schoorsteenkap kunnen verschillen van zo’n zeventig euro tot en met dertienduizend euro, afhankelijk van welke schoorsteenkap u wilt laten plaatsen en wat er nodig is bij uw schoorsteenherstelling.

Schoorsteenkap soorten

Bij het renoveren van uw schoorsteen moet u kijken wat voor soort schoorsteenkap u wilt plaatsen, dit hangt meestal af van uw type woning en op wat voor manier u stookt. Een Combi model schoorsteenkap is een redelijk gemiddelde schoorsteenkap die geschikt is voor CV-ketel en gasketel ontluchtingskanalen. Dit soort schoorsteenkap is vooral populair bij huishoudens aan de kust. Een Vonkenvanger model is speciaal voor kanalen waar hout wordt gestookt, het richt zich met name op het voorkomen van brandgevaar. Mechanische schoorsteenkappen zijn er vooral voor ventilatiekanalen of kanalen waar veel ventilatie bij nodig is, dit soort model wordt ook wel eens ‘spinners’, genoemd door de draaiende functie die het heeft. Tot slot bestaan er tegenwoordig ook elektrische schoorsteenkappen die elektrisch afzuigen, deze zijn dan ook voor bijna alle soorten kanalen bruikbaar. Door zijn sterke eigenschappen zijn er wel hogere kosten aan verbonden. Let bij het maken van uw keuze eveneens op de isolerende werking van het materiaal. Door goede isolatie blijft de warmte langer in uw woning. Zodoende bespaart u dus op uw stookkosten. Duurzaamheid staat voorop.

Schoorsteen afbreken

Wilt u een compleet nieuwe schoorsteen, wilt u van uw schoorsteen af of is er een sloop nodig voor het renoveren? Dit kunt u nu zelf doen: let wel op, afhankelijk of de schoorsteen afbraak hiermee het dak wel onaangeroerd mee blijft. Het komt echter vaker voor dat deze professioneel moet worden gesloopt omdat dit dus vaak niet het geval is. Er zijn dan ook een aantal belangrijke elementen waar u goed op moet letten bij het vernieuwen of herstellen van uw schoorsteen. Zo kan er roet vrijkomen, zeker bij oude schoorstenen kan dit voorkomen. Roet is schadelijk voor u omdat dit stofje kankerverwekkend is. Dit is nog een reden dat vaak bedrijven die renoveren dit klusje overnemen en de reparatie of sloop specialistisch laten verlopen.

Zelf een schoorsteen afbreken

Als u het toch zelf onderneemt moet u altijd van boven naar beneden werken bij het vernieuwen of herstellen van de schoorsteen, op deze manier is hij vaak ook geplaatst. Let op: u kunt niet altijd het rookkanaal verwijderen bij een schoorsteenherstelling omdat deze soms met twee huizen wordt gedeeld. Als u gaat slopen kan er van alles los komen te zitten, gebruik dus altijd een stalen latei of bint om de boel te ondersteunen bij het renoveren, dit is dan ook onmisbaar bij een sloop of renovatie. Trek voor een sloop van een schoorsteen of een schoorsteenherstelling een lange periode uit, als u te snel onderneemt bij de renovatie of sloop kunnen er ongelukken gebeuren. Het is dan ook noodzaak om veel tijd in te investeren in de schoorsteenherstelling.

Kosten

Besluit u toch om een schoorsteenrenovatie uit te laten voeren door een expert dan ziet u hier welke kosten u kunt verwachten. Bij de kosten van een schoorsteenherstelling zijn er veel verschillende opties. Zo is maar de vraag wat er allemaal nodig is om uw schoorsteenherstelling of reparatie goed te laten verlopen. Moet de schoorsteen af worden gebroken, moet er alleen het renoveren gebeuren door te metselen en te voegen? En is er een reiniging of impregnatie nodig? Over het algemeen beginnen de kosten van een totale schoorsteenrenovatie rond de vierhonderdvijftig euro of hoger afhankelijk van de hoeveelheid van het renoveren.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Een schoorsteenherstelling kan veel werk zijn, veel mensen kiezen er voor de schoorsteen te renoveren als investering op het huis. Om te weten waar uw schoorsteenherstelling uit bestaat, is het altijd mogelijk vrijblijvend advies te krijgen over de reparatie. Daarnaast kunt u gratis een kostenindicatie krijgen voor een schoorsteenherstelling. Via de renovatiespecialisten van CEI vraagt u binnen 2 minuten diverse prijsopgaven aan voor de renovatiewerken die u voor ogen heeft. Neem dus nu uw kans en krijg vrijblijvend een offerte van uw aankomende schoorsteenherstelling oftewel het vernieuwen of herstellen van uw schoorsteen.