Press "Enter" to skip to content

Het verschil tussen harde en zachte gevelreiniging

De gevel van uw woning kan als gevolg van verschillende oorzaken onderhevig zijn aan vervuiling. Zo kan er door wisselende weersomstandigheden mos en alg ontstaan op uw gevel. Ook kan er roest ontstaan op een gevel, of ongewenste verfresten. In sommige gevallen hebben mensen zelfs te maken met hardnekkig vuil als graffiti op de gevel. Voor iedere soort vervuiling is er een bijpassende vorm van gevelreiniging te vinden. Doorgaans geldt dat hoe heviger de vervuiling, hoe heviger de vorm van gevelreiniging nodig is om de gevel weer als vanouds te krijgen. Daarbij geldt echter dat niet ieder type gevel even geschikt is voor iedere vorm van gevelreiniging. Grofweg worden de meeste typen gevelreiniging ondergebracht ofwel zachte gevelreiniging, dan wel harde gevelreiniging.

Zachte gevelreiniging

Bij enigszins poreuze soorten gevels is het vaak raadzaam om zachte gevelreiniging toe te passen. Hierbij is de impact op de gevel eveneens zacht, doordat er vaak slechts met water gewerkt wordt. Zo voorkomt u onnodige schade aan uw gevel. Bij het zogeheten nevelstralen wordt er door middel van elektronische druk waternevel op de gevel gespoten. Dit kan vaak voldoende zijn bij een vorming van stof en andere luchtvervuiling. Een meer ingrijpende methode is reiniging door middel van hogedruk of kokendheet water. In beide gevallen worden ingrijpende materialen als graffiti met veel kracht of hitte van de gevel gespoten. Wanneer u last heeft van een overmatige groei in alg, mos of klimop, dan kan een biologische reiniging goed zijn. Hierbij wordt een biologische oplossing aangebracht op uw gevel die de vervuilende natuurstoffen van uw gevel opneemt en afbreekt.

Harde gevelreiniging

Wanneer uw gevel wat meer tegen een stootje kan, dan kan het verstandig zijn om een vorm van harde gevelreiniging toe te passen. Hierdoor worden geen watervormen of biologisch afbreekbaar materiaal aangebracht aan uw gevel, maar wordt er harder materiaal ingezet om uw gevel als het ware te schuren. Een bekende vorm is zandstralen. Hierbij worden zandkorrels onder hogedruk tegen uw gevel gespoten, die zoveel mogelijk vervuiling met zich meeneemt. Wanneer u fysieke schade zoveel mogelijk wilt voorkomen, dan kan chemische reiniging met behulp van een chemische oplossing een alternatief zijn in harde gevelreiniging.

Soort gevel en bescherming

De vorm van gevelreiniging die toepast hangt van een aantal factoren af. Naast het type vervuiling is hoe dan ook de soort gevel van belang. De ene gevel kan immers beter tegen harde gevelreiniging dan de andere. Ook hangt de keuze af van de expertise van degene die de reiniging uitvoert. Verder is het van belang hoe u uw gevel na de reiniging wilt gaan beschermen. Vaak gebeurt dit door middel van transparante impregnatie. Hiermee dient u rekening te houden bij de keuze voor de soort gevelreiniging.

Gevelreiniging blijft een specialistisch werk. Bent u niet zeker van uw zaak? Neem dan eens contact op met een vakman via Algemene GevelReiniging (AGR).