Press "Enter" to skip to content

Zelf chappen, hoe doe ik dat?

Chape, ook wel ondervloer of dekvloer, is de cementlaag waarop vloerbedekking gelegd wordt. Hier zijn verschillende vormen van. U kunt een chape laten leggen, of dit zelf doen. Voor dit laatste vindt u hier een stappenplan, zodat u precies weet wat te doen. Lees deze eerst goed door voordat u begint.

Benodigdheden

Nodig voor het chappen, is allereerst een schop en folie of een betonmolen (zie ‘chape maken’). Verder zijn de benodigdheden een waterpas, cement, (rijn)zand, truweel en een reilat of latten. Deze producten zijn nodig voor deze specifieke manier van chappen. Die manier wordt nu verder toegelicht onder de kopjes voorbereiding, chape maken, chape leggen en laten drogen.

Voorbereiding

Voordat je de chape gaat plaatsen, moet de vloer goed stofvrij zijn. Ook eerdere sporen moeten verwijderd worden. De dikte van de chape hangt af van welke vloerbedekking op de chape zal komen, maar is altijd minimaal vijf centimeter. Als u voor keramische tegels kiest, laat dan voldoende ruimte tussen de chape en de dorpel van uw deur. Hoeveel chape u moet maken, hangt af van de dikte en grootte van het oppervlak van uw ruimte.

Chape maken

Wanneer u enkel een kleine hoeveelheid nodig heeft, dan kan u de chape maken op een waterdichte folie. Hier mengt u cement en zand op. Voor grote hoeveelheden kunt u het best een betonmolen gebruiken. Meng eerst een kwart cement en driekwart zand. Voeg daarna water toe tot het een goede brij wordt. De hoeveelheid water hangt af van het zand. Het is vervolgens handig om de chape in een kruiwagen te vergieten.

Chape leggen

Bevochtig de grond, zodat de chape goed hecht. Maak deze echter niet te nat. Schep de chape vervolgens uit over de vloer. Begin bij de muur of de hoek die het verst van de deur is gelegen. Strijk de oppervlakken dan mooi glad, met latten of een reilat. Wanneer u van dit laatste gebruik maakt, kunt u op de volgende manier de ondervloer waterpas krijgen: plaats twee aluminium profielen op het gewenste niveau in de chapelaag, als rustpunten voor de reilat. Neem deze weg na het afreien en gebruik een truweel om de chape aan te brengen waar de profielen lagen.

Laten drogen

Laat de chape tenslotte goed drogen. Bij een temperatuur van twintig graden Celsius is er ongeveer één week per centimeter voor nodig. Neem voldoende maatregelen om uw chape goed te beschermen tijdens deze tijd.

Hulp nodig?

Wilt u de hulp inschakelen voor chapewerken? Kijk dan op de website van All Chape. All Chape heeft ruime ervaring in chappen, bovendien hanteert het bedrijf aantrekkelijke prijzen.