Press "Enter" to skip to content

Zelfdimmend glas reageert op zonnewarmte

Het zogenaamde Dynamic Glass heeft de unieke eigenschap om van tint te kunnen veranderen. Een donkerdere tint glas houdt meer warmte en licht van de zon tegen. In de Verenigde Staten hebben onderzoeksbureaus geconcludeerd dat over ongeveer twintig jaar in een groot deel van de bouw gebruik gemaakt zal worden van dit type glas.

Wat is Dynamic Glass?

Glas dat of uit zichzelf van tint verandert, of met behulp van een druk op de knop, word Dynamic Glass genoemd. De donkere tint van het Dynamic Glass houdt meer zonne-energie tegen en zorgt ervoor dat er minder licht in de ruimte komt. Dit is beter voor uw ogen. Zo blijft uw computerscherm ook beter leesbaar en zorgt het voor comfort. Hoewel uitzicht en daglicht behouden blijft, is Dynamic glas energie besparend. Het voorkomt namelijk oververhitting en zorgt ervoor dat u minder snel uw airco hoeft te gebruiken.

Elektrochroom glas

Het begin van Dynamic Glass was in de jaren 80. Een Amerikaanse producent voor binnenspiegels van auto’s vroeg aan chemicus dr. Harlan Byker om te kijken of er een manier was om dit te dimmen. Byker deed verschillende onderzoeken. In deze onderzoeken werd onderzocht of materialen van tint kon veranderen met behulp van lage elektrische spanning. Dit onderzoek heeft jaren geduurd, aangezien er weinig informatie over was. Toch is uiteindelijk de juiste samenstelling voor glas gevonden en rijden er momenteel honderden miljoenen auto’s rond met deze achteruitkijkspiegels. Het heeft echter nog lang geduurd voor de kleine achteruitkijkspiegels in het groot als ramen geproduceerd konden worden. Tegenwoordig zijn er in de Verenigde Staten speciale fabrieken die gespecialiseerd zijn in dit type glas en er zijn zelfs apps voor op uw smartphone om de tint van uw Dynamic Glass in te stellen. Bij Elektrochrome ramen steekt er echter een bedrading aan de zijkant, wat apart moet worden geïnstalleerd. Zo moeten er gaten in uw kozijnen gemaakt worden en alles moet goed aangesloten worden. Deze kosten zijn dan voor u zelf. Door de kwetsbaarheid en de kosten word elektrochroomglas is het voornamelijk in de Verenigde Staten te verkrijgen. Toch zijn er in andere landen over de hele wereld ook fabrieken die het maken. Dit is vooral Suntuitive Dynamic Glass.

Thermochroom Glas

Volgens Harlan Byker was elektrochroom glas niet geschikt voor gebouwen. Hij kwam op deze mening volgens het zo genaamde ‘Thermochromic principles’ De thermochromic principles veranderen de tinten van materiaal doormiddel van warmte, niet via elektrische spanningen. In de ogen van Byker was er geen betere oplossing om de warmte van de zon tegen te gaan, dan met de warmte van de zon. Dit resulteerde in 2009 in de eerste toepassing van thermochroom glas onder het merknaam Suntuitive Dynamic Glass. Zelfs in de winter werkt dit type glas dat verkleurd afhankelijk van de felheid van de zon. De kosten van installatie zijn ook minder, aangezien er geen gaten in de kozijnen geboord hoeven worden en dus net als normaal glas te plaatsen is. Naast dit voordeel biedt Thermochroom glas ook nog eens geluidsisolatie en kan het ook in Nederland geïnstalleerd worden.

Lunzen, vooruitstrevend in glas

Bent u benieuwd naar de toekomst en toepassing van zelfdimmend glas in Nederland? Glaszetter Lunzen houdt u graag op de hoogte van het steeds vernieuwende productaanbod. Lunzen.nl is al jaren een vooraanstaande glashandel in Nederland. Neem gerust een kijkje op de website van Lunzen, of neem vrijblijvend contact op met de glaszetter voor meer informatie.